La celiaquia a l'escola

LA CELIAQUIA A L'ESCOLA

Des de l’Associació de Celíacs d’Andorra, amb el suport del Ministeri d’Educació d’Andorra,  el pròxim 16 de maig del 2023 coincidint amb el dia internacional de la celiaquia a nivell Europeu, iniciemla campanya “La celiaquia a l’escola”.
 
És una campanya que està pensada per explicar que és i en que consisteis la malaltia celíaca, com ajudar i acompanyar a un infant celíac en el dia dia a l'escola.
Des de l’associació som conscients que, en ocasions, ser un infant celíac et fa sentir exclòs en alguns actes socials, celebracions, activitats de convivència, esmorzars solidaris o inclús per poder menjar fora de casa, l’infant es pot sentir discriminat al no tenir-lo en consideració.  

Creiem que explicar la malaltia als nostres infants i joves, ajudarà a prendre consciència del que representa i saber com gestionar la convivència amb algú celíac a casa i a l’escola.

La celiaquia no és ni una moda ni una intolerància alimentària, sinó una malaltia autoimmune que agredeix l’organisme quan es menja alguna cosa amb gluten. L’única medicina que existeix actualment és la de fer una dieta lliure de gluten per a tota la vida, de moment no hi ha cap medicament ni pastilla que permeti menjar gluten als celíacs. S’estima que entre 1-2% de la població és celíaca i un 7% és sensible al gluten.

 En el marc d’aquesta campanya del 2023, a la que s’hi han adherit la major part de les escoles del Principat, s’oferirà un menú sense gluten per a tots els infants i es duran a terme diferents activitats a l’aula  sobre la celiaquia, per tal de donar a conèixer aquesta malaltia a l’alumnat i conscienciar-los sobre què representa.

Aquest any la campanya arribarà a uns 7.000 infants dels centres andorrans i de les escoles que s’han adherit a la iniciativa.
 
En alguns centres  els menús que s’oferiran no seran aptes per a infants celíacs, ja que pot haver-hi contaminació i traces de gluten en el procés de manipulació tot i ser un àpat per naturalesa sense gluten. Per aquest motiu els infants que porten carmanyola de casa o utilitzen el servei de la cuina centralitzada, el dia 16 de maig han de seguir amb el mateix procediment de sempre i, a poder ser, que portin  el mateix menú que tenen marcat els centres,  adaptat a cada circumstància. Totes les escoles donaran el mateix àpat. 
 
Aquesta contradicció, ens permet des de l’Associació conscienciar i sensibilitzar sobre la importància i la complexitat que representa seguir una dieta lliure de traces.
 
Desitgem que amb aquesta campanya es desenvolupi una consciència de les necessitats de l’infant celíac per part dels companys i companyes, personal docent i no docent,  per aconseguir, a poc a poc, una escola i una societat més inclusiva i amable amb els infants afectats per aquesta malaltia.Semàfor Celíac

Semàfor dels celíacs.
Per saber quins aliments porten gluten, quins en poden dur i s'ha de mirar l'etiqueta i quins no en porten per naturalesa.La celiaquia a l'escola

Com ajudar al teu company celíac per evitar la contaminació amb gluten a les escoles.